|
internetteki ingilizce kaynağınız. ingilizce öğrenmek artık çok kolay!
İngilizce Ders - 1 ÖĞRENİLECEK SÖZCÜKLER circle daire; daire çizmek Circle the word. Sözcüğü daire içine alınız. close kapatmak Close the door, please. Lütfen kapıyı kapatınız. go (to) (-e) gitmek Go to the classroom. Sınıfa git. is -dir, -dır This is a book. Bu bir kitaptır. listen (to) (-i) dinlemek Listen to the teacher. Öğretmeni dinleyiniz. look (at) (e) bakmak Look at the chalkboard. Tahtaya bakınız. open açmak Open your notebook, please. Lütfen defterinizi açınız. repeat tekrar etmek Repeat the sentence. Cümleyi tekrar ediniz. write yazmak Write your name. Adınızı yazınız. it (zamir) o It is a pencil. O bir kurşunkalemdir. my (iyelik sıfatı) benim That’s my tape. O benim kasetimdir. please lütfen Please listen. Lütfen dinleyiniz. that o, şu That’s a chair. O bir sandalyedir. the isim belirleyici Open the window. Pencereyi açınız. this bu This is a capital letter. Bu bir büyük harftir. what ne What’s that? O nedir? your (iyelik sıfatı) senin This is your lab. Bu senin laboratuarındır. alphabet alfabe The alphabet is 26 letters. Alfabe 26 harftir. book kitap It’s my book. O benim kitabımdır. capital letter büyük harf Write in capital letters. Büyük harflerle yazınız. chair sandalye That’s your chair. O senin sandalyendir. classroom sınıf Where is your classroom? Senin sınıfın nerede? clock duvar/masa saati It’s a clock. O bir saattir. door kapı Open the door. Kapıyı aç. example örnek Look at the example. Örneğe bakınız. lab laboratuvar Go to the lab. Laboratuara git. letter harf Write the letter. Harfi yazınız. name isim,ad What’s your name? Adın nedir? notebook defter Write in your notebook. Defterinize yazınız. number sayı These are numbers. Bunlar sayılardır. page sayfa Open page 7, please. Sayfa 7’yi açınız lütfen. pen tükenmez kalem Where is his pen? Onun kalemi nerededir? pencil kurşun kalem Where is my pencil? Kurşun kalemim nerede? picture resim Draw a picture. Bir resim çiz. sir efendim, komutanım Hi, sir. Merhaba efendim. small küçük This table is small. Bu masa küçüktür. table masa This is a big table. Bu büyük bir masadır. window pencere Close the window. Pencereyi kapat. word kelime Read the word. Kelimeyi okuyunuz. IT (O) ZAMİRİ Cansız varlıklar için zamir olarak genellikle “it” (o) zamiri kullanılır. It zamiri tekil varlıkları işaret eder ve be fiilinin geniş zamandaki tekil çekimi olan is halini gerektirir. Tekil isimler asla önlerinde bir belirteç (a, the,my gibi) olmadan cümlede kullanılamazlar. It is ifadesi It’s şeklinde kısaltılabilir. It is a book./ It’s a book. O bir kitaptır. It is a pen./ It’s a pen. O bir kalemdir. It is a letter./ It’s a letter. O bir harftir. UYGULAMA A Verilen sözcükleri kullanarak cümle yapınız. Örnek: number It is a number. 1. door ..................................................... 2. clock .................................................... 3. chair .................................................... 4. picture .................................................. 5. table ..................................................... IMPERATIVE (EMİR CÜMLESİ) İngilizce’de emir cümlesi kurarken cümleye fiil ile başlanır ve fiilin yalın hali kullanılır. Emir cümlesi kalıbı Fiil + Nesne şeklindedir. Emir cümlesine nezaket anlamı katmak için cümlenin başına veya sonuna please (lütfen) sözcüğü eklenir. Olumsuz emir cümlesi yapısını bir sonraki derste inceleyeceğiz.The belirteci isimlerin önünde o nesneyi belirginleştirmek amacı ile kullanılır. A door belirgin olmayan herhangi bir kapıyı anlatırken, the door ifadesi hakkında konuşulmakta olan belirgin bir kapıyı işaret eder. Repeat. Tekrar et. Repeat, please. Lütfen tekrar ediniz. Go to the door. Kapıya git. Go to the door, please. Lütfen kapıya gidiniz. Circle the word, please. Lütfen kelimeyi daire içine alınız. UYGULAMA B Verilen sözcükleri kullanarak emir cümleleri yapınız. Örnek: write/word “Write the word.” 1.open/door ...................................................... 2.close/window ................................................. 3.listen to/teacher ............................................. 4.read/book ....................................................... 5.look at/desk .................................................... NUMBERS (SAYILAR) 1 one 11 eleven 2 two 12 twelve 3 three 13 thirteen 4 four 14 fourteen 5 five 15 fifteen 6 six 16 sixteen 7 seven 17 seventeen 8 eight 18 eighteen 9 nine 19 nineteen 10 ten 20 twenty UYGULAMA C (4, 8,14, 12, 20) script 1. ........................................................ 2. ........................................................ 3. ........................................................ 4. ........................................................ 5. ........................................................ DEMONSTRATIVES ( İşaret Zamirleri) Bize yakın nesneleri işaret ederken “this”, uzak nesneler için ise “that” işaret zamirleri kullanılır. This ve that sözcükleri isimlerin önünde sıfat olarak da kullanılabilir. (this book – bu kitap, that window – şu pencere gibi.) Ancak bu derste sadece zamir olarak kullanımları üzerinde duracağız. This is a picture. Bu bir resimdir. “Yakında” That is a clock. O/ şu bir saattir. “Uzakta” UYGULAMA D Verilen sözcükleri kullanarak cümleler yapınız. Örnek: table/yakın This is a table. 1.door/uzak ................................................... 2.pen/ yakın .................................................. 3.letter/yakın ................................................. 4.word/uzak .................................................. 5.lab/yakın .................................................... WHAT QUESTIONS (WHAT SORULARI) Bir nesnenin ne olduğu sorulurken “What is this?” veya “What is that?” şeklinde sorulur ve “That is a book.” veya “ It is a book.” olarak cevaplanır.What is this? ve What is that? sorularındaki is fiili What’s this ve What’s that şeklinde kısaltılabilir. Örnek: A: What is this? Veya What’s this? B: It is a classroom. Veya It’s a classroom. UYGULAMA E Verilen sözcükleri kullanarak cümleler yapınız Örnek: What/that/picture What’s that? This is a picture. 1.what/this/that/clock ..................................................................................... 2.what/that/this/notebook .............................................................................. 3.what/it/that/letter ........................................................................................ 4.what/that/it/chair ......................................................................................... 5.what/this/it/lab ............................................................................................ POSSESSIVE ADJECTIVES (İyelik sıfatları) MY, YOUR İyelik sıfatları isim cinsinden sözcüklerin önüne gelerek o cisimlerin kime ait olduğunu belirtir. Bu derste sadece my ve your sıfatlarını öğreneceğiz. İyelik sıfatları önüne geldikleri isimi belirginleştirdikleri için ayrıca the ve a gibi belirteçler kullanmaya gereksinim yoktur. This is your book. That’s my book. Bu senin kitabındır. O benim kitabımdır. UYGULAMA G Cümlelerde boş bırakılan yerleri doldurunuz. 1. A: What’s ........... ? B: This is ............. pencil. 2. A: What ......... this? B: It’s .............. chair. 3. A: .......... is this? B: That’s ............... picture. 4. A: What’s your name? B: ............. name is Robert. 5. A: What’s ............... number. B: My number is 2431. TANIŞMA VE SELAMLAŞMA Bir kişi ile karşılaştığımızda o kişi ile selamlaşır ve tanışırız. İngilizce’de sabah bir insana selam verirken good morning, öğlen ve öğleden sonra good afternoon, akşam good evening , ve gece good night şeklinde hitap edilir. How do you do ifadesi hem nasılsınız, hem de memnun oldum anlamlarında kullanılır. Bir kişiye veda ederken ise goodbye (allahaısmarladık) veya see you later (sonra görüşürüz) şeklinde seslenilir. John: Good morning. Günaydın. Mary: Hello. How are you? Merhaba. Nasılsınız? John: Fine, thank you. And you? İyiyim, teşekkür ederim. Siz nasılsınız? Mary: Fine. I’m Mary. What’s your İyiyim. Ben Mary. Sizin adınız name? nedir? John: My name is John. Nice to Adım John. Tanıştığımıza meet you. memnun oldum. UYGULAMA CEVAPLARI A. 1. It is a door. 2. It is a clock. 3. It is a chair. 4. It is a picture. 5. It is a table. B. 1. Open the door. 2. Close the window. 3. Listen to the teacher. 4. Read the book. 5. Look at the desk. C. 1. 4 2. 8 3. 14 4. 12 5. 20 D. 1. That is a door. 2. This is a pen. 3. This is a letter 4. That is a word. 5. This is a lab. E. 1. What’s that? It’s a clock. 2. What’s that? It’s a word. 3. What’s that? It’s a table 4. What’s that? It’s a window. 5. What’s that? It’s a chair. F. 1. What’s this? That’s a clock. 2. What’s that? This is a notebook. 3. What is it? That’s a letter. 4. What’s that? It’s a chair. 5. What’s this? It’s a lab. G. 1. that/my 2. is/your 3. what/my 4. my 5. your İngilizce Ders - 2 ÖĞRENİLECEK SÖZCÜKLER spell harfleri tek tek söylemek Spell your name. Adınızı harf harf söyleyiniz. mechanic teknisyen He’s a mechanic. O bir teknisyendir. and ve Bob and I are students. Bob ve ben öğrenciyiz. pilot pilot Ken is a pilot. Ken bir pilottur. her onun (dişi) That’s her radio. O onun radyosudur. radio radyo Don’t listen to the radio. Radyo dinleme. his onun (erkek) It’s his television. O onun televizyonudur. recorder ses kayıt cihazı This is my recorder. Bu benim ses kayıt cihazımdır. I ben I am a doctor. Ben bir doktorum. student öğrenci She is a student. O bir öğrencidir. you sen You are a teacher. Sen bir öğretmensin. tape kaset, bant Listen to the tape. Kaseti dinleyiniz. these bunlar These are her books. Bunlar onun kitaplarıdır. teacher öğretmen He is a teacher. O bir öğretmendir. those şunlar, onlar Those are radios. Onlar radyodur. television televizyon It’s my television. O benim televizyonumdur. barber berber She isn’t a barber. O bir berber değildir. cook aşçı I’m not a cook. Ben bir aşçı değilim. doctor doktor Those are doctors. Onlar doktordurlar. NEGATIVE IMPERATIVE (Olumsuz Emir ve Rica Cümlesi) Olumlu emir cümlelerini bir önceki dersimizde işlemiştik. Olumsuz emir cümleleri DON’T +FİİL yapısı ile oluşturulur. Nezaket unsuru katmak için cümlenin başına veya sonuna PLEASE sözcüğü eklenir. Open the window, please. Lütfen pencereyi açınız. Please don’t open the window. Lütfen pencereyi açmayınız. Don’t circle the letter. Harfi daire içine alma. Listen. Don’t repeat. Dinle. Tekrar etme. Go to your desk. Sırana git. UYGULAMA A Olumsuz emir cümleleri yapınız. Örnek: close/door Please don’t close the door. 1. write/name .................................................................. 2. go/classroom .............................................................. 3. look/word .................................................................... 4. repeat/letter ................................................................ 5. spell/word ................................................................... ALFABE İngilizce alfabe 21 sessiz (ünsüz) ve 5 sesli (ünlü) harften oluşur. Büyük harflerde üst nokta işaretleri kullanılmaz (i, I ve j, J gibi) A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z UYGULAMA B (d, h, e, t, i, g, a, y) 1........ 2. ....... 3. ....... 4. ..... 5. ...... 6. ..... 7. ..... 8...... POSSESSIVE ADJECTIVES (İyelik Sıfatları) His ve her iyelik sıfatları daha önce gördüğümüz my ve your gibi isimlerin önüne gelerek o cisimlerin kime ait olduğunu belirtirler. His sıfatı erkekler için “onun” anlamını verir; her sıfatı ise dişiler için “onun” anlamını verir. my This is your notebook. his her That’s her book. O onun(dişi) kitabıdır. This is his chair. Bu onun(erkek) sandalyesidir UYGULAMA C my, your, his, her kullanarak cümledeki boşlukları doldurunuz. 1. Ali: What’s ............. name? Bob: ........ name is Bob. 2. Bill: What’s ....... name? John: ......... name is Janet. 3. George: ........ name is George. What’s ............ name? Jack: ....... name is Jack. 4. Pat: What’s ........... name? Pam: ........... name is Ted. UYGULAMA D 1. .................... (listen) (table)(picture) (number) (write) 2. .................... 3. .................... 4. .................... 5. .................... NUMBERS (SAYILAR) (1’den 100’e kadar) 1 one 2 two 3 three 4 four 5 five 6 six 7 seven 8 eight 9 nine 10 ten 11 eleven 12 twelve 13 thirteen 14 fourteen 15 fifteen 16 sixteen 17 seventeen 18 eighteen 19 nineteen 20 twenty 21 twenty-one 22 twenty-two 23 twenty-three 24 twenty-four 25 twenty-five 26 twenty-six 27 twenty-seven 28 twenty-eight 29 twenty-nine 30 thirty 31 thirty-one 32 thirty-two 33 thirty-three 34 thirty-four 35 thirty-five 36 thirty-six 37 thirty-seven 38 thirty-eight 39 thirty-nine 40 forty 41 forty-one 42 forty-two 43 forty-three 44 forty-four 45 forty-five 46 forty-six 47 forty-seven 48 forty-eight 49 forty-nine 50 fifty 51 fifty-one 52 fifty-two 53 fifty-three 54 fifty-four 55 fifty-five 56 fifty-six 57 fifty-seven 58 fifty-eight 59 fifty-nine 60 sixty 61 sixty-one 62 sixty-two 63 sixty-three 64 sixty-four 65 sixty-five 66 sixty-six 67 sixty-seven 68 sixty-eight 69 sixty-nine 70 seventy 71 seventy-one 72 seventy-two 73 seventy-three 74 seventy-four 75 seventy-five 76 seventy-six 77seventy-seven 78 seventy-eight 79 seventy-mine 80 eighty 81 eighty-one 82 eighty-two 83 eighty-three 84eighty-four 85 eighty-five 86 eighty-six 87 eighty-seven 88 eighty-eight 89 eighty-nine 90 ninety 91 ninety-one 92 ninety-two 93 ninety-three 94 ninety-four 95 ninety-five 96 ninety-six 97 ninety-seven 98 ninety-eight 99 ninety-nine 100 a hundred Yirmiden sonra her onluk dilimde 1-9 arası sayıların tekrarlandığına dikkat ediniz. UYGULAMA E 1. ........... (23) 2. ........... (45) 3. ........... (78) 4. ........... (38) 5. ........... (19) 6. ........... (90) 7. ........... (64) 8. ........... (18) PLURAL FORMS (Çoğul haller) Birden fazla isimden bahsederken isimin sonuna –s takısı eklenir. İngilizce’de isimlerin çoğulları bu şekilde düzenli olarak yapılırken düzensiz çoğul yapıları da vardır. Örneğin child (çocuk) sözcüğünün çoğulu childs değil children’ (çocuklar)dır. Düzensiz çoğul isimler konusunu daha sonraki derslerde ele alacağız. a pen bir tükenmez kalem two pens iki tükenmez kalem a book bir kitap three books üç kitap ÖNEMLİ NOT Çoğul –s takısı okunurken iki ses halinde okunur. P,t,k harfleri ile biten kelimelerde /s/ sesi çıkarılır. Diğer durumlarda /z/ sesi ile okunur. 1. seven rooms 2. two clocks 3. ten windows 4. three words 5. twenty notebooks DEMONSTRATIVES (İşaret zamirleri) THIS, THESE; THAT, THOSE Tekil işaret zamirleri (this, that) ile sayısı bir olan nesneler işaret edilirken, sayısı birden fazla olan nesneler yakında ise THESE (bunlar), uzakta ise THOSE (şunlar) zamirleri ile işaret edilirler. Tekil zamirlerde “be” fiilinin tekil hali olan “is” kullanılırken, çoğul işaret zamirlerinde “are” kullanılır. This is a table. That is a chair. These are tables. Those are chairs. UYGULAMA F Cümleleri tekilden çoğula çeviriniz. Örnek: This is a radio. These are radios. That is a radio. Those are radios. 1. That is a cassette player. ................................................................ 2. This is a table. ................................................................................. 3. This is a window. ............................................................................. 4. That is a notebook. ......................................................................... 5. That is a television. ......................................................................... QUESTIONS (Sorular) WHAT ARE THESE/THOSE? “What” ile yapılan sorularda soru cümlesinin öznesine bakarak fiilin çekimi belirlenir. This ve that ile is kullanılır; these ve those ile çoğul işaret zamiri olmaları nedeni ile are kullanılır. this? these? What is What are that? those? UYGULAMA G Cümlede bırakılan boşlukları doldurunuz. 1. What.......... these? 2. What ......... that? 3. What ......... those? 4. What ......... this? I/YOU/PROPER NOUN+BE+PROFESSION. (BEN/SEN/ÖZEL AD + “BE” FİİLİ + MESLEK) Kutucuklardaki cümle yapıları incelendiğinde I zamiri ile be fiilinin am çekimi; you zamiri ile are çekimi; Betty isimi ile is çekimi kullanıldığı görülecektir. UYGULAMA H Cümleleri İngilizce’ye çeviriniz. 1. Ben bir öğretmenim. ...................................................................... 2. Bill bir teknisyendir. ........................................................................ 3. Sen bir aşçısın. .............................................................................. 4. Sue bir pilottur. ............................................................................... 5. Joe bir berberdir. ............................................................................ QUESTIONS (WHAT ARE YOU? WHAT AM I? WHAT IS SUE?) Bir kişiye mesleğini sorarken veya kendi mesleğimizden bahsederken bu cümle yapısı kullanılır. Günlük yaşamda What are you? kalıbından çok What do you do? veya What do you do for a living? veya What’s your job? kalıpları kullanılmaktadır. I am a teacher. Ben bir öğretmenim. What am I? Ben neyim? What’s my job? Joe is a mechanic. Joe bir teknisyendir. What is Joe? Joe nedir? What’s his job? You are a doctor. Sen bir doktorsun. What are you? Sen nesin? What’s your job? UYGULAMA I Cümlede boş bırakılan yerleri doldurunuz. 1. What ........ Joe? 2. What............ you? 3. You ..........a teacher. 4. Bill ............ a pilot. 5. What ............ I? 6. I ………….. a barber. 7. Betty ………... a doctor. 8. Joe ……… a mechanic. DİYALOG Bob: Hello. My name is Bob. Merhaba. Benim adım Bob. What’s your name? Sizin adınız nedir? Ken: My name is Ken Bates. Benim adım Ken Bates. Bob: Repeat your name,please. Lütfen adınızı tekrar söyleyiniz. Ken: It’s Ken Bates. Ken Bates Bob: Spell your name, please. Lütfen adınızı harf harf söyleyiniz. Ken: K-e-n. B-a-t-e-s. Ke-e-ne. Be-a-te-e-se. DİYALOG Ms. Evans: Good morning. I’m Ms. Evans. Günaydın. Ben Bayan Evans. Don : Hi! I’m Don, and this is Steve. Merhaba! Ben Don ve bu da Steve. Ms. Evans: Don, this is your classroom, Don, bu senin sınıfın, ve and I’m your teacher. ben de senin öğretmeninim. Don : Thank you, Ms. Evans. What’s Teşekkür ederim, Bayan his clasroom? Evans. Onun sınıfı nedir? Ms. Evans: His classroom is number 22. Onun sınıfı 22 numaradır. Don : Oh, yes. Mr. Davis is his teacher. Ah, evet. Bay Davis onun öğretmenidir. UYGULAMA CEVAPLARI A. 1. Don’t write your name. 2. Don’t go to your classroom please. 3. Don’t look at the word. 4. Don’t repeat the letter, please. 5. Don’t spell the word, please. B. 1. d 2. h 3. e 4. t 5. i 6. g 7. a 8. y C. 1. your/my 2. her/her 3. my/your/my 4. his/his D. 1. listen 2. table 3. picture 4. number 5. write E. 1. 23 2. 45 3. 78 4. 38 5. 19 6. 90 7. 64 8. 18 F. 1. Those are cassette players. 2. These are tables. 3. These are windows. 4. Those are notebooks. 5. These are televisions. G. 1. are 2. is 3. are 4. is H. 1. I am a teacher. 2. Bill is a mechanic. 3. You are a cook. 4. Sue is a pilot. 5. Joe is a barber. I. 1. is 2. are 3. are 4. is 5. am 6. am 7. is 8. is ÖĞRENİLECEK SÖZCÜKLER he o (üçüncü tekil şahıs zamiri)erkek He is a doctor. O bir doktordur. she o (üçüncü tekil şahıs zamiri)dişi She is a cook. O bir aşçıdır. they onlar (üçüncü çoğul şahıs zamiri) They are students. Onlar öğrencidir. we biz (birinci çoğul şahıs zamiri) We are teachers. Biz öğretmeniz. you sizler (ikinci çoğul şahıs zamiri You are mechanics. Sizler teknisyenlersiniz. not olumsuzluk eki She is not a pilot. O bir pilot değildir. cent sent (1 doların %1’i) A dollar is one hundred cents. Bir dolar yüz senttir. dime on sent (1 doların onda biri) A dime is ten cents. Bir onluk on senttir. dollar dolar One hundred cents is a dollar. Yüz sent bir dolardır. half dollar elli sent, yarım dolar Fifty cents is a half dollar. Elli sent bir yarım dolardır. money para The dollar is U.S. money. Dolar Amerikan parasıdır. nickel beş sent One nickel is five cents. Bir beşlik beş senttir. penny bir sent Penny is another word for cent. Penny sent için başka bir sözcüktür. quarter çeyrek dolar; 25 sent A dollar is four quarters. Bir dollar dört çeyrekliktir. student control number (SCN) öğrenci numarası What is your SCN? Öğrenci numaranız nedir? Para miktarlarını şu şekillerde okuyabilirsiniz. $1.01 a dollar one $1.02 a dollar two one dollar one cent one dollar and two cents $1.10 one ten $1.50 one fifty a dollar ten a dollar fifty one dollar and ten cents one dollar and fifty cents ÖNEMLİ NOT Örnek cümlelerde para miktarlarının özne durumunda kullanıldıklarında çoğul dahi olsalar (Fifty cents gibi ) tekil fiil is aldıklarına dikkat ediniz. (Twenty-five cents is a quarter.) SUBJECT PRONOUNS (ÖZNE ZAMİRLERİ) HE, SHE, THEY, WE, YOU Önceki derslerde özne zamirlerinden I, you, it zamirlerini inceledik. Bu derste tüm özne zamirlerini öğreneceğiz. Tabloyu inceleyiniz. I am I’m You are You’re He is He’s She is She’s It is It’s We are We’re You are You’re They are They’re Yukarıdaki tabloda görülen zamirler cümlede sadece özne pozisyonunda görev yaparlar. Sue + is Sue’s a pilot. She + is She’s Bill + is Bill’s a doctor. He + is He’s He is a mechanic. O bir tamircidir. He is a student. O bir öğrencidir. She is a doctor. O bir doktordur. She is a teacher. O bir öğretmendir. They (Onlar) zamiri birden fazla kişi ve nesnenin yerini tuttuğu için cümlede işaret ettiği isim de çoğul hale getirilmelidir. She is a pilot. He is a pilot. They are pilots. UYGULAMA A Cümleleri örnekteki gibi değiştiriniz. Örnek: He’s a cook. They’re cooks. He’s a student. ....................................................... She’s a teacher. ..................................................... He’s a pilot. ............................................................ She’s a barber. ...................................................... He’s a mechanic. ................................................... We (biz) zamiri de birden fazla kişiyi işaret eder; bu nedenle be fiilinin çoğul hali olan are çekimini gerektirir. She is a mechanic. I am a mechanic. We are mechanics. You and I are cooks. We’re cooks. Sen ve ben aşçıyız. Biz aşçıyız. He and I are students. We’re students. O ve ben öğrenciyiz. Biz öğrenciyiz. Ted and I are barbers. We’re barbers. Ted ve ben berberiz. Biz berberiz. You (siz) zamiri birden fazla kişiye seslenirken kullanılır. Tekil you gibi be fiilinin are çekim halini gerektirir. Ancak tekil you’ dan farklı olarak işaret ettiği kişi çoğuldur. She is a doctor. You are a doctor. You are doctors. Bill’s a teacher. You’re a teacher. You’re teachers. She’s a cook, and you’re a cook. You’re cooks. UYGULAMA B Cümlelerdeki boşlukları uygun sözcüklerle tamamlayınız. 1. You ........... a mechanic. 2. He ........... a doctor. 3. They ......... pilots. 4. I ......... a barber. He ......... a barber. We ........... barbers. 5. He ........ a cook. She .......... a cook. They ......... cooks. 6. Bob and Sue .......... students. ............ are in class now. Sue listens to the teacher. ........... opens her book. Bob opens ......... book. NEGATIVE (Olumsuz) BE + NOT Be fiiline not olumsuzluk kelimesi eklenerek cümleye olumsuz bir anlam kazandırılır. They’re not doctors. Onlar doktor değildirler. They’re mechanics. Onlar teknisyendir. I’m He’s She’s not a pilot. Bill’s You’re We’re Bill and I are They’re not doctors. Mr. and Mrs. Jones are You’re ÖNEMLİ NOT Birden fazla özne olduğunda are fiili ‘re şeklinde kısaltılmaz. This is a pen. It’s not a pencil. Bu bir tükenmez kalemdir. O bir kurşun kalem değildir. That’s a picture. It’s not a clock. O bir resimdir. O bir duvar saati değildir. These are books. They’re not tables. Bunlar kitaplardır. Onlar masa değildir.) Those are windows. They’re not doors. Onlar pencerelerdir. Onlar kapı değildir. is not ve are not, isn’t ve aren’t şeklinde kısaltılabilir. He is not isn’t a student. She You We are not aren’t students. They UYGULAMA C Verilen cümleleri olumsuz yapınız. 1. They’re teachers. .......................................................... 2. My name is Tom. .......................................................... 3. Sally is a mechanic. ...................................................... 4. I am a barber. ................................................................ 5. This is his book. ............................................................. 6. Those are notebooks. .................................................... 7. You’re students. ............................................................. 8. We’re pilots. ................................................................... 9. Mary and I are teachers. ................................................. 10.He is a cook. ................................................................... YES/NO QUESTIONS (Evet/Hayır Soruları) Şimdiye kadar düz cümle kalıplarını öğrendik. Düz cümle kalıbı Özne + fiil sırasını takip eder. Evet/Hayır soruları ise Fiil+ özne sırasını izler. Bu soru kalıbı bir kişi veya nesnenin bahsedilen özelliğe sahip olup olmadığını öğrenmek için kullanılır. Is he a student? O bir öğrenci midir? Are they pilots? Onlar pilot mudurlar? Am I he Is she a mechanic? Joe it a picture? you a mechanic? you Are we mechanics? they UYGULAMA D Verilen düz cümleleri soru cümlesine çeviriniz. 1. Betty’s a student. ........................................................... 2. He’s a teacher. .............................................................. 3. They’re pencils. .............................................................. 4. These are chairs. ........................................................... 5. Sam’s a pilot. ................................................................. 6. That’s a book. ................................................................ 7. Tom and John are mechanics. ...................................... 8. We’re doctors. ............................................................... YES/NO QUESTIONS – Short answers (Kısa yanıtlar) Evet/hayır sorularına Yes, + Özne + Fiil ve No, + Özne + Fiil + not yapısı ile kısa yanıt verilir. Kısa yanıt verilirken olumlu kısa yanıtlarda Özne’ye yapışık (Yes, he’s veya Yes, they’re veya Yes, I’m, Yes, it’s) gibi kısaltmalar yapılmaz. Is this a book? Bu bir kitap mıdır? Yes, it is. Evet, öyledir. Are they cooks? Onlar aşçı mıdır? No, they, aren’t. Hayır, değildir. Yes, it is. Is this a pen? that No, it’s not. it isn’t. Yes, I am. Are you a student? No, I’m not. Are these books? Yes, they are. those No, they’re not. they aren’t. UYGULAMA E Kısa yanıtları tamamlayınız. 1. Are you students? Yes, ...................... . 2. Is he a doctor? Yes, ...................... . 3. Are you a doctor? No, ........................ . 4. Is Mr. Anderson a teacher? Yes, ....................... . 5. Are we teachers? No, ........................ . 6. Is Tom a pilot? Yes, ....................... . 7. Is Mary a barber? No, ........................ . 8. Are these pens? No, ........................ . 9. Is that your picture? Yes, ....................... . 10.Is this his notebook? No, ........................ . DİYALOG (Sgt, sergeant (çavuş) sözcüğünün kısaltmasıdır.) Sgt Jones: What’s your name? Adınız nedir? Student : John Doe. Sgt Jones: Spell it, please. Harf harf söyleyin lütfen. Student : J-O-H-N D-O-E. Sgt Jones: What’s your student control number? Öğrenci numaranız nedir? Student : 83576542. Sgt Jones: Repeat that, please. Tekrar edin, lütfen. Student : 83576542. Sgt Jones: Okay. Tamam. UYGULAMA CEVAPLARI A. 1. They are students. 2. They’re teachers. 3. They are pilots. 4. They are barbers. 5. They’re mechanics. B. 1. are 2. is 3. are 4. am/is/are 5. is/is/are 6. are/they/she/his C. 1. They aren’t teachers. 2. My name isn’t Tom. 3. Sally isn’t a mechanic. 4. I’m not a barber. 5. This isn’t his book. 6. Those aren’t notebooks. 7. You are not students. 8. We aren’t pilots. 9. Mary and I aren’t teachers. 10. He isn’t a cook. D. 1. Is Betty a student? 2. Is he a teacher? 3. Are they pencils? 4. Are these chairs? 5. Is Sam a pilot? 6. Is that a book? 7. Are Tom and John mechanics? 8. Are we doctors? E. 1. Yes, we are. 2. Yes, he is. 3. No, I’m not. 4. Yes, he is. 5. No, you aren’t. 6. Yes, he is. 7. No, she isn’t. 8. No, they aren’t. 9. Yes, it is. 10. No, it isn’t. İngilizce Ders - 4 ÖĞRENİLECEK SÖZCÜKLER put koymak Put it under the table. Onu masanın altına koy. sit (down) oturmak Don’t sit down. Oturma. stand (up) ayakta durmak Stand up, please. Lütfen ayağa kalkınız. at -de, -da Come at seven o’clock. Saat yedide gel. in içinde,-de, -da What’s in the box? Kutunun içinde ne var? on üstünde, -de, -da The man is on the bus. Adam otobüstedir. under altında The mechanic is under the car. Teknisyen arabanın altındadır. Sunday Pazar Today is Sunday. Bu gün Pazar’dır. Monday Pazartesi Tomorrow is Monday. Yarın Pazartesi’dir. Tuesday Salı Is today Tuesday? Bugün Salı mı? Wednesday Çarşamba Is tomorrow Wednesday? Yarın Çarşamba mı? Thursday Perşembe Is it Thursday tomorrow? Yarın Perşembe mi? Friday Cuma Is it Friday today? Bugün Cuma mı? Saturday Cumartesi Is tomorrow Saturday? Yarın Cumartesi mi? blackboard yazı tahtası Don’t write on the blackboard. Tahtaya yazmayınız. box kutu What’s in the box? Kutuda ne var? calendar takvim Look at the calendar. Takvime bak. chalkboard yazı tahtası What’s on the chalkboard? Yazı tahtasında ne var? day gün A week is seven days. Bir hafta yedi gündür. desk masa, sıra Go to your desk. Masana git. dialog karşılıklı konuşma Listen to the dialog. Diyaloğu dinleyiniz. map harita The map is on the wall. Harita duvardadır. sound ses What’s that sound? O ses nedir? time zaman Do you have the time? Saatiniz var mı? today bugün Today isn’t Monday. Bugün Pazartesi değildir. tomorrow yarın What’s tomorrow? Yarın ne günüdür? wall duvar The room is four walls. Oda dört duvardır. week hafta This week is our holiday. Bu hafta bizim tatilimizdir. weekend haftasonu The weekend is very hot. Hafta sonu çok sıcaktır. YES / NO QUESTIONS (LONG ANSWERS) Evet / hayır sorularına kısa cevap verme şekillerini öğrenmiştik. Bu tip sorulara mutlaka kısa cevap vermek de şart değildir. Are you a student? (Sen bir öğrenci misin?) sorusuna dilersek Yes, I am veya No, I’m not şeklinde kısa cevap verebileceğimiz gibi dilersek Yes, I’m a student veya No I’m not a student şeklinde uzun cevap verebiliriz. Is he a mechanic? Yes, he’s a mechanic. O bir teknisyen midir? Evet, o bir teknisyendir. Are you a doctor? No, I’m not a doctor. Sen bir doktor musun? Evet, ben bir doktorum. UYGULAMA A Sorulara uygun uzun cevaplar veriniz. 1. Are you a pilot? Yes, ......................................... . 2. Are they cooks? No, .......................................... . 3. Is he a teacher? Yes, ......................................... . 4. Is Joe a teacher? No, .......................................... . 5. Is Mary a doctor? Yes, ......................................... . DAYS OF THE WEEK (HAFTANIN GÜNLERİ) Haftanın yedi günü sayılırken Pazar günü ile başlanır. Gün adları yazılırken mutlaka baş harf büyük yazılmalıdır. Gün adları için zamir kullanmak gerektiğinde it zamiri kullanılır. Sunday Pazar Monday Pazartesi Tuesday Salı Wednesday Çarşamba Thursday Perşembe Friday Cuma Saturday Cumartesi This is a calendar. Bu bir takvimdir. A week is seven days. Bir hafta yedi gündür. Saturday and Sunday are the weekend. Cumartesi ve Pazar haftasonudur. Today is Thursday. Bugün Perşembe’dir. Tomorrow is Friday. Yarın Cuma’dır. What’s today? Bugün günlerden nedir? What’s tomorrow? Yarın günlerden nedir? Is tomorrow Sunday? Yarın Cuma mıdır? No, it isn’t. Hayır, değildir. UYGULAMA B Soruları cevaplayınız. 1. Is today Friday? Yes, .......................... . 2. What’s tomorrow? It .............................. . 3. Is a week seven days? Yes, .......................... . 4. What’s a weekend? .............................. are the weekend. 5. Is tomorrow Tuesday? Yes, ........................... . TIME (ZAMAN) Zamanı sormak için What time is it? veya What’s the time? (Saat kaç?) soru kalıpları kullanılır. Do you have the time? cümlesi de günlük hayatta kullanılan bir kalıptır. Zamanı ifade etmeyi iki başlık altında incelemek gerekir. Saat başlarını söylerken It’s ten o’clock. (Saat on) gibi It + is + time + o’clock cümle yapısı kullanılır. Saat başları dışındaki zamanları ifade etmek için o’clock ifadesi kullanılmaz. Bu derste past (geçe, geçiyor) ve to (var, kala) edatları ele alınmamaktadır. Dijital saatlerin okunuşu gibi saati söylemek bu dersin hedefidir. Örneğin 3:10 zamanını “three-ten” şeklinde, 6:05 zamanını “six-oh-five” şeklinde, 2:45 zamanını two-forty-five şeklinde okumalıyız. Ayrıca 12:00’dan gece 23:59’a kadar olan saatlerin sonuna p.m, gece 24:00’dan öğlen 11:59’a kadar saatlerin sonuna da a.m. ifadesi eklenmelidir. UYGULAMA C 1. ................... (3:25) 2. .................. (1:52) 3. ................. (12:15) 4. ................. (5:05) 5. ................. (8:30) “Saat sekizde sınıfına git.” Cümlesinde saat ifadesinin sonunda isimin –de hali kullanılmıştır. İngilizce’de isimin halleri (-de,-den, -e) önedatlarla sağlanmaktadır. Go to your classroom at 8 o’clock. Örnekte de görüldüğü gibi “sekizde” ifadesi İngilizce’de “at eight o’clock” şeklinde ifade edilmektedir. Bir başka deyişle saat ifadesinin önünde at edatı kullanılmaktadır. to your desk Go to the teacher at 7:23. to his room ON, IN, UNDER (ÜSTÜNDE, İÇİNDE, ALTINDA EDATLARI) Zaman ifadelerinden önce at ön edatını kullandığımız gibi bir nesnenin fiziksel olarak yerini ifade ederken, bir başka nesnenin neresinde olduğu belirtilirken bazı önedatlar kullanılır. The box is on the table. Kutu masanın üstündedir. Örnek cümlede kutunun masanın neresinde olduğu ifade edilirken masa sözcüğünün önünde on önedatı kullanılmaktadır. The clock is in the box. Saat kutunun içindedir. The book is under the table. Kitap masanın altındadır. The map is on the wall. Harita duvardadır. The students are in the lab. Öğrenciler laboratuvardadır. What’s under the chair? Sandalyenin altında ne vardır? UYGULAMA D Cümlelerdeki boşluklara uygun edatlar yazınız. 1. The pencils are ................. the table. 2. The students are ................... the classroom. 3. The calendar is ................... the wall. 4. The pictures are ................... the book. 5. The book is ........................ the chair. ON, IN, UNDER (ÜSTÜNDE, İÇİNDE,ALTINDA EDATLARI) “in the book” ifadesi, kullanıldığı cümleye göre “kitabın içinde” veya “kitabın içine” anlamı kazanır. Cümlede kullanılan fiil “eylem” içeren bir fiil ise “içine”; fiil “durum bildiren, eylem içermeyen” bir fiil ise “içinde” anlamı kazanır. Örneğin be fiili bir eylemi anlatmaz ancak put, come gibi fiillerde eylem vardır. Bu durum “under” ve “on” edatları için de aynıdır. The pen is on the table. Kalem masanın üzerindedir. Put your pen on the table. Kalemini masanın üstüne koy. Please put the calendar on the wall. Lütfen takvimi duvara koyunuz/asınız. His book is under the chair. Onun kitabı sandalyenin altındadır. Put his book under the chair, please. Onun kitabını sandalyenin altına koyunuz lütfen lütfen. Please put your pen in my desk. Lütfen kalemini masamın içine koy. DİYALOG Ken: Good morning, Jim. Günaydın, Jim. Jim: Good morning, Ken. How are you? Günaydın, Ken. Nasılsın? Ken: Fine, thanks. And you? İyiyim, teşekkürler. Sen nasılsın? Jim: Okay. Ken, what day is it? İyi. Ken, bugün günlerden ne? Ken: It’s Thursday. Perşembe. Jim: Oh! Tomorrow is Friday. Oo! Yarın Cuma! UYGULAMA CEVAPLARI A. 1. Yes, I am a pilot. 2. No, they aren’t cooks. 3. Yes, he is a teacher. 4. No, he is not a teacher. 5. Yes, she is a doctor. B. 1. Yes, today is Friday. 2. It is Saturday. 3. Yes, a week is seven days. 4. Saturday and Sunday are the weekend. 5. Yes, tomorrow is Tuesday. C. 1. 3:25 2. 1:52 3. 12:15 4. 5:05 5. 8:30 D. 1. on 2. in 3. on 4. in 5. under İngilizce Ders - 5 ÖĞRENİLECEK SÖZCÜKLER and ve Ted and Bob are students. Ted ve Bob öğrencidirler. angry kızgın She is very angry. O çok kızgındır. bye allahaısmarladık Bye, Ann. See you later. Allahaısmarladık Ann. Sonra görüşürüz. cold soğuk, üşümüş He is cold. O üşüyor. happy mutlu Ken is a happy boy. Ken mutlu bir çocuktur. hi selam, merhaba Hi! How are you? Merhaba! Nasılsın? hot sıcak, terlemiş They are hot. Onlar terliyorlar. let’s teklif sözcüğü Let’s sit down. Oturalım. Mr. bay Mr. Brown isn’t here. Bay Brown burada değil. Mrs. evli bayan Mrs. Brown is at the commissary Bayan Brown kantindedir Ms. evli olmayan bayan Ms. Kern is sad. Bayan Kern üzgündür. now şimdi It’s nine o’clock now. Şimdi saat dokuz. old eski, yaşlı His father is very old. Onun babası çok yaşlıdır. or veya, ya da Is he old or young? O yaşlı mı yoksa genç midir? sad üzgün Look at the sad girl. Üzgün kıza bak. sick hasta Andy is sick today. Andy bugün hasta. tired yorgun We’re very tired. Biz çok yorgunuz. too de, da, dahi Bob is sick, too. Bob da hastadır. very çok It’s very cold. Hava çok soğuk. well iyi (zarf) She isn’t sick. She is well. O hasta değil. O iyidir. young genç They are young and happy. Onlar genç ve mutludur. boy erkek çocuk The old boy is on the base. Büyük çocuk üstedir. brother erkek kardeş My brother is a teacher. Erkek kardeşim bir öğretmendir. child çocuk The child isn’t happy. Çocuk mutlu değildir. children çocuklar Their children are cold. Onların çocukları üşüyorlar. consonant ünsüz harf The letter k is a consonant. K harfi bir ünsüzdür. dad baba Her dad is in the hospital. Onun babası hastanededir. family aile His family is in New York. Onun ailesi New York’tadır. father baba Listen to your father. Babanı dinle. friend arkadaş Is your friend a mechanic? Senin arkadaşın bir teknisyen mi? girl kız çocuk Are the girls here? Kızlar burada mı? man adam That man is her father. O adam onun babasıdır. men adamlar These men are pilots. Bu adamlar pilottur. mother anne Where is his mother? Onun annesi nerede? sister kız kardeş Are the three sisters teachers? Üç kız kardeş öğretmen midirler? wovel ünlü harf A, e, i, o, and u are wovels. A, e, i, o ve u ünlü harflerdir. woman kadın Who is that woman? O kadın kimdir? women kadınlar What are those women? O kadınların işi nedir? NUMBERS (SAYILAR) 1O1 ile 999 arasındaki sayılar okunurken dört şekilde okunurlar: Örneğin, 121 sayısının okunuş şekilleri: one twenty one one hundred twenty-one one hundred and twenty-one a hundred and tweny-one 200 ile 999 arasındaki sayıların ise sadece ilk üç formda okunmasına dikkat ediniz. İlk iki form daha resmi okunuş şekilleridir ve teknik dilde tercih edilir. Üçüncü form ise daha çok günlük hayatta kullanılmaktadır. UYGULAMA A 1. 156 561 651 615 2. 347 327 337 377 3. 989 939 889 999 4. 467 457 477 447 5. 530 930 913 513 FAMILY MEMBERS (AİLE ÜYELERİ) This is Mr. Wilson. He is my father. Bu Bay Wilson. O benim babamdır. This is Mrs. Wilson. She’s my mother. Bu Bayan Wilson. O benim annemdir. This is Tom. He’s my brother. Bu Tom. O benim erkek kardeşimdir. This is Jan. She’s my sister. Bu Jan. O benim kız kardeşimdir. These are Jan and Linda. They’re my sisters. Bunlar Jan ve Linda. Onlar benim kız kardeşlerimdir. DÜZENSİZ ÇOĞULLAR Daha önce isimleri çoğul yapma kuralını incelemiştik. Kurallı olarak bir isimi çoğul yapmak istediğimiz zaman isimin sonuna -s takısı getiririz. a boy three boys a desk twenty desks a word ten words Bu kurala uymadan çoğullaşan isimler de vardır. a woman two women a men four men a child three children a box five boxes a family two families Örnekler incelendiğinde ilk üç örneğin hiç bir kurala bağlı olmadan çoğul yapıldığı görülür. Ancak son üç örnek ele alındığında, -s takısı kuralına uymamasına rağmen kendi içinde bir kuralı olduğu görülür. Son harfi x ve y olan sözcüklerin sonuna ses uyumu nedeni ile –s takısı yerine –es eklenir. ÖZNE + BE FİİLİ + SIFAT(DÜZ CÜMLE) Bir kişi veya nesnenin niteliğini anlatmak için sıfat kullanılır. Düz bir cümle yapısında önce niteliğini belirteceğimiz isim, daha sonra be fiili ve son olarak nitelik belirten sıfat kullanılır. . He is happy. O mutludur. She is sad. O üzgündür. Her father is sick. Onun babası hastadır. His sister is young. Onun kız kardeşi gençtir. My mother isn’t sick. She’s well. Annem hasta değildir. O iyidir. She is hot. O terliyor. He is cold. O üşüyor. Their brothers are very old. Onların erkek kardeşleri çok yaşlıdırlar. ÖNEMLİ NOT Sıfatların niteleme dereceleri önlerine very sözcüğü eklenerek artırılabilir. young very young cold very cold sick very sick UYGULAMA B Verilen sözcükleri kullanarak cümle yapınız. Örnek: mother/tired His mother is tired. 1. Jack/well ......................................................... 2. brother/angry ......................................................... 3. classroom/hot .......................................................... 4. she/very cold ......................................................... 5. sister/very young ......................................................... 6. Miss Martin/very sad ........................................................ 7. Ms. Adams/not tired ........................................................ 8. Bill and Bob/not sick ......................................................... 9. Jack/not well .......................................................... 10. they/old ........................................................... BE FİİLİ + ÖZNE + SIFAT (SORU CÜMLESİ) Sue Bill is tired. The student Bill Is the student tired? Sue You We are angry. The children They you Are we angry? the children they Örneklerden de anlaşılacağı üzere özne ile fiilin cümledeki yerleri değiştirilerek soru yapısı oluşturulmaktadır. Are the children well? Çocuklar iyi mi? Is his brother very young? Onun erkek kardeşi çok genç mi? Is your father tired? Baban yorgun mu? Are the women happy? Kadınlar mutlu mu? UYGULAMA C Verilen düz cümleleri soru cümlesine çeviriniz. 1. The child is hot. ..................................................... 2. The men are very tired. ..................................................... 3. Mr Jones is sick. ...................................................... 4. She is very angry. ...................................................... 5. We are happy. ...................................................... AND (VE) BAĞLACI Bob is a student. Susan is a student, too. Bob and Susan are students. Bob bir öğrencidir. Susan da öğrencidir. Bob ve Susan öğrencidirler. Örnek cümlelerde Bob ve Susan’ın ortak özellikleri her ikisinin de öğrenci olmalarıdır. Bu nedenle iki ayrı cümle yapmak yerine Özneler and bağlacı ile birleştirilmekte; fiil, özne çoğullaşmasına bağlı olarak is, are olarak değiştirilmekte, özne tamamlayıcısı da tekilden çoğula dönüştürülmektedir. Ayrıca, ikinci cümledeki too (de, da, dahi) sözcüğü işlevini yitirdiği için kaldırılmaktadır. Mary is sick. Mary hasta. I am sick, too. Ben de hastayım. Mary and I are sick. Mary ve ben hastayız. Betty is a pilot. Betty bir pilottur. Ted is a pilot, too. Ted de bir pilottur. Betty and Ted (they) are pilots. Betty ve Ted (onlar) pilottur. UYGULAMA D Cümleleri and bağlacı kullanarak tek cümle halinde yazınız. 1. You are a mechanic. I am a mechanic, too. ................................................ 2. Bob is well. Mary is well, too. .................................................................... 3. She is very sick. He is very sick, too. ......................................................... 4. Sue is a cook. Ted is a cook, too. ................................................................ 5. I am tired. You are tired, too. ...................................................................... Şimdi şu örneği inceleyiniz: John is a pilot and Ken is a mechanic. John bir pilottur ve Ken bir tamircidir. Bu cümlede and bağlacı iki bağımsız cümleyi bağlamak için kullanılmıştır. And bağlacı bir cümlenin öğelerini bağlayabileceği gibi iki ayrı cümleyi birbirine bağlamak için de kullanılabilir. He is a cook . She is a student. He is a cook and she is a student. O bir aşçıdır. O bir öğrencidir. O bir aşçıdır ve o bir öğrencidir. John is a barber. Linda is a pilot. John is a barber and Linda is a pilot. John bir berberdir. Linda bir pilottur. John bir berberdir ve Linda bir pilottur. Susan is a teacher. Bob is a teacher, too. Susan and Bob are teachers. Susan bir öğretmendir. Bob da bir öğretmendir. Susan ve Bob öğretmendirler. Joe is a cook. He is a student , too. Joe is a cook and a student. Joe bir aşçıdır. O bir öğrencidir de. Joe bir aşçı ve bir öğrencidir. Betty is sick. She is tired, too. Betty is sick and tired. Betty hastadır. O aynı zamanda yorgundur. Betty hasta ve yorgundur. OR (VEYA/YOKSA) BAĞLACI Or bağlacı veya/yoksa anlamı verir ve and bağlacı gibi cümlenin öğelerini vurgular. Is Bill happy or angry? (Bill mutlu mu yoksa kızgın mı?) cümlesinde sıfat bölümü or ile ayrılmıştır. Is Bill or Betty happy? (Bill mi yoksa Betty mi mutludur?) cümlesinde ise özne grubu or ile ayrılmıştır. Are you a student or a teacher? (Sen bir öğrenci misin yoksa öğretmen misin?) cümlesinde özne tamamlayıcısı isimler or ile ayrılmıştır. Are they in the lab or in the classroom? (Onlar laboratuarda mıdır yoksa sınıfta mıdır?) cümlesinde edat takımı or ile ayrılmıştır. Örneklerden de anlaşılacağı üzere or bağlacı sorularda veya’dan çok yoksa anlamı kazanmaktadır. Düz cümlelerde ise veya anlamı verir. Bill is angry or sad. Bill kızgın veya sinirlidir. The book is on the table or under the desk. Kitap masanın üstündedir veya sıranın altındadır. ÖNEMLİ NOT And bağlacı özne grubunda kullanıldığında özne çoğul olmakta dolayısı ile is fiili are olmaktadır. Or bağlacında ise böyle bir durum yoktur. Or bağlacının özne grubunda kullanıldığı cümlelerde fiile yakın olan isime göre is veya are kullanılır. Bill and Bob are cooks. Bill ve Bob aşçıdırlar. Bill or Bob is a teacher. Bill veya Bob bir öğretmendir. The teacher or the students are in the lab. Öğretmen veya öğrenciler laboratuardadırlar. The students or the teacher is in the lab. Öğrenciler veya öğretmen laboratuardadır. UYGULAMA E Cümleleri and veya or bağlacı ile birleştiriniz. 1. Mary is young. She is happy, too. ............................................................. 2. The map is in the book. The map is on the wall. ...................................... 3. Bob is a cook. Mary is a mechanic. ......................................................... 4. Is Mary young? Is Mary old? ................................................................... 5. Are they cooks? Are they barbers? .......................................................... IMPERATIVE (EMİR KİPİ) LET’S Emir kipinde cümle yapısını daha önce inceledik. Listen to the tape. (Kaseti dinleyiniz.) cümlesinde bir başka kişiye emir verilmektedir. Let’s kullanılan emir kipi cümlelerinde ise eylemi beraber yapmak üzere teklif yapılmaktadır. Let’s listen to the tape. Kaseti dinleyelim. Go to the lab. Laboratuara git. Let’s go to the lab. Laboratuara gidelim. Repeat the answers. Cevapları tekrarla. Let’s repeat the answers. Cevapları tekrarlayalım. Olumsuz emir kipi cümlelerini nasıl yaptığımızı hatırlayalım. Close the window. Don’t close the window. Pencereyi kapatınız. Pencereyi kapatmayınız. Let’s emir kipi cümlelerini olumsuz yaparken Let’s sözcüğünü takiben not eklenir. Let’s write the words. Let’s not write the words. Sözcükleri yazalım. Sözcükleri yazmayalım. Let’s listen to the radio. Let’s not listen to the radio.Radyo dinleyelim. Radyo dinlemeyelim. UYGULAMA F Verilen emir cümlelerini teklif cümlesine çeviriniz. 1. Look at the book. .................................................................... 2. Don’t open your book. .................................................................... 3. Listen to the teacher. ..................................................................... 4. Don’t repeat the word. ...................................................................... 5. Look at the chalkboard. .................................................................... DİYALOG Bill : Bob, this is my friend Tom. Tom, this is Bob. Bob, bu arkadaşımTom. Tom, bu Bob. Bob : Hi. Nice to meet you. Merhaba. Tanıştığımıza memnun oldum. Tom : Nice to meet you, too. Ben de tanıştığımıza memnun oldum. Bill : Bob is in your lab, Tom. Bob senin laboratuarında, Tom. Tom : Good. Let’s go now. İyi. Haydi şimdi gidelim. Bob : Okay. Goodbye, Bill. Tamam. Allahaısmarladık, Bill. Bill : Bye. See you later. Güle güle. Sonra görüşürüz. UYGULAMA CEVAPLARI A. 1. 651 2. 327 3. 999 4. 467 5. 913 B. 1. Jack is well. 2. His brother is angry. 3. The classroom is hot. 4. She is very cold. 5. My sister is very young. 6. Miss Martin is very sad. 7. Ms. Adams is not tired. 8. Bill and Bob are not sick. 9. Jack is not well. 10. They are old. C. 1. Is the child hot? 2. Are the men very tired? 3. Is Mr. Jones sick? 4. Is she very angry? 5. Are we happy? D. 1. We are mechanics. 2. Bob and Mary are well. 3. They are very sick. 4. Sue and Ted are cooks. 5. We are tired. E. 1. Mary is young and happy. 2. The map is in the book or on the wall. 3. Bob is a cook, and Mary is a mechanic. 4. Is Mary young or old? 5. Are they cooks or barbers? F. 1. Let’s look at the book. 2. Let’s not open the book. 3. Let’s listen to the teacher. 4. Let’s not repeat the word. 5. Let’s look at the chalkboard. İngilizce Ders - 6 ÖĞRENİLECEK SÖZCÜKLER answer cevaplamak;cevap Please answer the question. Lütfen soruyu cevaplayınız. ask sormak Don’t ask that question again. O soruyu bir daha sorma. belong (to) -e ait olmak This book belongs to Amy. Bu kitap Amy’ye aittir. big büyük That’s a big bus. O büyük bir otobüstür. inside içeride, içinde Who’s inside? İçeride kim var? our bizim This isn’t our room. Bu bizim odamız değildir. outside dışarıda, dışında, dışarıya Mary is outside.. Mary dışarıdadır Sgt astsubay çavuş Sgt Murphy is inside the building. Çavuş Murphy binanın içindedir. small küçük His office is very small. Onun bürosu çok küçüktür. their onların Their house is outside the base. Onların evi üssün dışındadır. thousand bin (1000) The rent is one thousand dollar. Kira bin dolardır. where nerede, nereye Where are they now? Onlar şimdi nerede? whose kimin Whose father is a doctor? Kimin babası bir doktordur? your senin, sizin Is this your room? Bu senin odan mı? Air Force Hava Kuvvetleri His brother is in the Air Force. Onun kardeşi Hava Kuvvetleri’ndedir. barracks asker yatakhanesi, koğuş Go to the barracks. Yatakhaneye git. base üs Are they on the base? Onlar üste miler? bed yatak It’s nine and he’s still in bed. Saat dokuz ve o hala yatakta. building bina We’re in Building 2334. Biz 2334 nolu binadayız. bulletin board ilan panosu Look at the bulletin board. İlan panosuna bak. bus otobüs Is she on the bus? O otobüste mi? bus stop otobüs durağı The bus is at the bus stop. Otobüs duraktadır. BX(base exchange) üs alışveriş merkezi Who is at the BX? Kim alışveriş merkezindedir? commissary kantin Buy food at the commissary. Yiyecekleri kantinden satın al. dining hall yemek salonu The breakfast is at the dining hall. Kahvaltı yemek salonundadır. dispensary revir The dispensary is Building 1000. Revir 1000 nolu binadır. hospital hastane Is Dr. Ken at the hospital? Dr. Ken hastanede mi? library kütüphane The students are in the library. Öğrenciler kütüphanedeler. locator öğrenci danışmanı Go to your locator. Danışmanına git. mess hall yemekhane Is that a big mess hall? O büyük bir yemekhane mi? office büro Is his teacher in your office? Onun öğretmeni senin büronda mı? question soru Listen to your friend’s question. Arkadaşının sorusunu dinle. room oda Whose room is small? Kimin odası küçük? schedule program Where is the schedule? Program nerede? snack bar kafeterya Is he at the snack bar? O kafeteryada mı? DESCRIPTIVE ADJECTIVES (TANIMLAMA SIFATLARI) Tanımlama sıfatlarını bir önceki derste inceledik. Happy, sad, angry, sick, cold , tired, old, young . Bu derste bunlara iki adet daha ekliyoruz: big (büyük), small (küçük). This book is big. This is a big book. Bu kitap büyüktür. Bu büyük bir kitaptır. Örnekte de görüldüğü gibi big sıfatı tek başına cümlede özne tamamlayıcısı olarak gözüktüğü gibi aynı zamanda bir isimin önünde de kullanılmaktadır. UYGULAMA A Örnekteki gibi cümleleri değiştiriniz. Örnek: This picture is big. This is a big picture. 1. The table is small. ..................................................... 2. These letters are big ................................................. 3. These students are happy. ........................................ 4. Those pictures are old. ............................................. 5. The teacher is angry. ................................................ WHERE + BE + NOUN OR PRONOUN Where soru sözcüğü kişi veya nesnenin nerede olduğunu öğrenmek isteğimiz zaman kullanılır. Önceki derslerimizde Is Bill in the class? (Bill sınıfta mı?) sorusunu incelemiştik. Bu soru tipi yes/no (evet/hayır) soru tipidir ve kişinin bir yerde olup olmadığını sormaktadır. Where ile sorulan sorularda ise sorulan kişi veya nesnenin nerede olduğu konusunda hiç bir fikri yoktur soruyu soran kişinin. is the map? Where the teacher? are the books? the mechanics? Bu sorulara verilecek cevaplar mutlaka edat takımı gerektirmektedir. The map is under the desk. Harita sıranın altındadır. The teacher is in the classroom. Öğretmen sınıftadır. The books are on the chair. Kitaplar masanın üzerindedir. The mechanics are in the barracks. Tamirciler koğuştadırlar. NOT: Where is Where’s şeklinde kısaltılabilir, ancak Where are Where’re şeklinde kısaltılmaz. Where is the book? It’s on the bed. Kitap nerededir? O yatağın üstündedir. Where’s the office? It’s in the building. Büro nerededir? O binanın içindedir. Where’s the schedule? It’s on the bulletin board. Program nerededir? O ilan panosundadır. Where is Bill? He’s at the mess hall. Bill nerededir? O yemekhanededir. Where’s Lt Jones? He’s at the BX (Base Exchange). Ütğm.Jones nerededir? O üs alışveriş merkezindedir. Where’s Joe? He is at the library. Joe nerededir? O kütüphanededir. Sgt Brown is at the bus stop. Çvş. Brown otobüs durağındadır. Bob is sick and he’s at the dispensary. Bob hastadır ve o revirdedir. NOT: Edatların kullanımında bazı durumlar kalıplaşmıştır. Örneğin otobüste derken daima on the bus, üste derken on the base, duvarda asılı derken on the wall, arabada derken daima in the car demek gereklidir. Bir kişinin genel olarak herhangi bir yerde olduğunu anlatmak için de at edatı kullanılır (at the snack bar, at the dining hall, at the hospital gibi). Daha küçük ve kapalı yerlerde ise in edatı kullanınız (in the office, in his room gibi). UYGULAMA B Cümlelerdeki boşlukları doldurunuz. 1. Where ............... the women? 2. The students are ........... the lab. 3. Where ........... the boy? 4. My sister is ........ her room. 5. The pilots are ............ the bus. 6. His friends are ......... the dispensary. 7. The doctors are ........... the hospital. 8. My books are ........ my office. 9. The schedule is .......... the wall. 10. The boys and girls are .......... the bus stop. İYELİK SIFATLARI (OUR,YOUR,THEIR) Önceki derslerde my (benim), your (senin), his (onun) ve her(onun-dişi) iyelik sıfatlarını görmüştük. Bu derste bunlara çoğul kişi iyelik sıfatlarını ekliyoruz. our classroom. This is your lab. their brother. This is our office. Bu bizim büromuz. Those are their chairs. Onlar onların sandalyeleridir. Your books are under the desk. Sizlerin kitapları sıranın altındadır. Their money is in the room. Onların parası odadadır. Our mother is very old. Bizim annemiz çok yaşlıdır. That’s their room. It isn’t our room. O onları odasıdır. O bizim odamız değildir. WHOSE (KİMİN) SORU SÖZCÜĞÜ Whose (kimin) soru sözcüğü bir nesnenin kime ait olduğunu sormak için kullanılır. Whose sözcüğü aynı sıfatlar gibi bir isimin önünde görülür. Whose + İsim + be + işaret zamiri yapısına örnek olarak aşağıdaki cümleleri inceleyelim: Whose sister she? is She his sister. Whose money is this? It’s our money. Bu kimin parasıdır? O bizim paramızdır. Whose pens are these? They are my pens. Bunlar kimin kalemleridir? Onlar benim kalemlerimdir. Whose friend is she? She’s our friend. O kimin arkadaşıdır? O bizim arkadaşımızdır. Whose + İsim + be + edat takımı: Whose teacher is in the lab? Your teacher is in the lab. Kimin öğretmeni laboratuardadır? Sizin öğretmeniniz laboratuardadır. Whose recorders are on the table? Our recorders are on the table. Kimin kaydedicileri masanın üstündedir? Bizim kaydedicilerimiz masanın üstündedir.) UYGULAMA C Verilen sözcükleri kullanarak Whose soru cümleleri yapınız. Örnek: doctor/he Whose doctor is he? 1. notebooks/these ......................................................................... 2. mechanic/she ........................................................................... 3. television/that ........................................................................... 4. books/in the room .................................................................... 5. mother/ a teacher ..................................................................... İSİMLERİN İYELİK HALLERİ (BETTY’S, JOHN’S) Whose book is that? It’s Betty’s book. O kimin kitabıdır? O Betty’nin kitabıdır. Whose maps are those? They’re Bill’s maps. Onlar kimin haritalarıdır? Onlar Bill’in haritalarıdır. İsimlerinin iyelik hallerini oluşturmak için isimin sonuna ’s takısı eklenir. Ek yapılan isim s harfi ile bitiyor ise sadece ’ işareti eklenir. Bu işaret sözcüğün okunuşunda herhangi bir değişikliğe neden olmaz. Whose room is this? It’s Sue’s room. Bu kimin odasıdır? O Sue’nin odasıdır. Whose picture is that? That’s Sgt Andrews’ picture. O kimin resmidir? O Çvş. Andrews’ın resmidir. That is Betty’s book. That book belongs to Betty. O Betty’nin kitabıdır. O kitap Betty’e aittir. İyelik durumları belong to fiili ile de anlatılabilir. Bu durumda yapı: Özne + belong to + Kişi adı şeklinde oluşur. Özne durumunda kullanılan isim tekil ise belong to fiiline geniş zaman eki olan –s takısı eklenir. Geniş zaman kipi ayrıntılı olarak ileriki derslerde ele alınacaktır. This is Joe’s pencil. This pencil belongs to Joe. Bu Joe’nun kalemidir. Bu kalem Joe’ya aittir. Those are Mary’s boxes. Those boxes belong to Mary. Onlar Mary’nin kutularıdır. O kutular Mary’ye aittir. ÖNEMLİ NOT Sorulan nesne her iki kişi tarafından da görülen veya bilinen bir nesne ise Whose sorularında Whose sözcüğünden sonra nesnenin isimi söylenmeyebilir. Whose (notebook) is that? O kimin (defteri)dir? Whose are these? They’re my pictures. Bunlar kimindir? Onlar benim resimlerim. UYGULAMA D Sorulara uygun cevaplar veriniz. 1. Whose room is that? (Aldo) ...................................................... 2. Whose sister is she? (I) ............................................................ 3. Whose beds are those? (the students) .......................................... 4. Whose brother is sick? (Betty) .................................................... 5. Whose friend is at the dispensary? (We) ....................................... YER ZARFLARI: INSIDE (İÇERİDE) / OUTSIDE (DIŞARIDA) Inside ve outside bir kişi veya nesnenin içeride veya dışarıda olduğunu belirten yer zarflarıdır. Where’s John? He is outside. John nerede? O dışarıda. Is Mary in her room? Yes, she is. She’s inside. Mary odasında mı? Evet, öyle. O içeride. Are the girls outside? No, they aren’t. They’re inside. Kızlar dışarıda mı? Hayır, değiller. Onlar içeride. DİYALOG Aldo: Excuse me, please. Where’s Tom? Afedersiniz. Tom nerede? Mr Rodgers: He’s in his room. O odasında. Aldo: In the classroom? Sınıfta mı? Mr Rodgers: No, he’s in the barracks. Hayır, o yatakhanede. O hasta. He’s sick. Aldo: Where’s his barracks? Onun yattığı yer nerededir? Mr.Rodgers: It’s building 2000. 2000 numaralı binada. Aldo: Thank you, sir. Teşekkür ederim, efendim. Bir kişiye bir soru sormadan önce o kişinin dikkati “Excuse me”veya “Sorry” şeklinde ifadelerle çekilir.Ayrıca diyalogda geçen barracks sözcüğünün sonundaki –s takısının sözcüğü çoğul yapmadığına ve be fiilinin is çekimi kullanıldığına dikkat ediniz. Betty: Is this your radio? Bu senin radyon mu? Aldo : No, it’s not. Hayır, değil. Betty: Whose radio is it? O kimin radyosu? Aldo : It’s his radio. O onun radyosu. Sgt Joe: Is that your box under the desk? O masanın altındaki senin kutun mu? Tom : No, it isn’t. Hayır, değil. Sgt Joe: Whose box is it? O kimin kutusu? Tom : It’s Bill’s box. O Bill’in kutusu. Sgt Joe: Where’s Bill? Bill nerede? Tom : He’s at the library. O kütüphanede. UYGULAMA CEVAPLARI A. 1. This is a small table. 2. These are big letters. 3. These are happy students. 4. Those are old pictures. 5. This is an angry teacher. B. 1. are 2. in 3. is 4. in 5. on 6. at 7. in 8. in 9. on 10. at C. 1. Whose notebooks are these? 2. Whose mechanic is she? 3. Whose television is that? 4. Whose books are in the room? 5. Whose mother is a teacher? D. 1. It’s Aldo’s room. 2. She is my sister. 3. Those are the students’ beds. 4. Betty’s brother is sick. 5. Our friend is at the dispensary. İngilizce Ders - 7 ÖĞRENİLECEK SÖZCÜKLER buy satın almak She’s buying chicken. O tavuk alıyor. come gelmek Ken is coming to the lab. Ken laboratuara geliyor. come on haydi Come on. Let’s dance. Haydi. Dans edelim. drink içmek Don’t drink cold water. Soğuk su içme. eat yemek Are they eating dinner? Onlar akşam yemeği mi yiyorlar? read okumak Who is reading a book? Kim bir kitap okuyor? study ders çalışmak He’s studying at the library. O kütüphanede ders çalışıyor. talk konuşmak Go and talk to your teacher. Git ve öğretmeninle konuş. watch izlemek Is he watching a movie on TV? O televizyonda bir film mi seyrediyor? bored sıkılmış She’s bored and angry. Onun canı sıkkın ve sinirli. here burada, buraya Come here. Buraya gel. hungry aç, acıkmış Are you hungry? Aç mısın? just sadece I’m just sitting here. Burada sadece oturuyorum. nothing hiçbir şey She’s doing nothing. O hiçbir şey yapmıyor. apple elma They’re eating apples. Onlar elma yiyorlar. banana muz Is that a banana? O bir muz mudur? beef dana eti This beef is cold. Bu et soğuk. bread ekmek Is the bread hot? Ekmek sıcak mı? breakfast kahvaltı The breakfast is ready. Kahvaltı hazır. cherry vişne Eat cherries in the morning. Sabahları vişne yiyiniz. coffee kahve Coffee, please. Kahve l
|